Maneki Neko


 

  Maneki Neko (lit. "pisica rugatoare", cunoscuta si sub numele de Pisica Norocoasa) este o raspandita sculptura japoneza, de obicei facuta din portelan sau ceramica, care aduce noroc proprietarului.
  Sculptura reprezinta o pisica care tine o laba in sus si este, de obicei, asezata in fata magazinelor, restaurantelor sau a altor afaceri. Daca laba dreapta este ridicata, atunci pisica cheama bani iar stanga cheama clienti.

  Maneki Neko vine in diferite culori, stiluri si impodobire. Pe langa statuie, pisica mai poate fi gasita ca si brelocuri, pusculite, odorizante sau alte ornamente.

 

  Europenilor sau americanilor li se poate parea ca pisica le face cu mana, in loc sa ii cheme. Acest lucru se fatoreaza diferentei dintre gesturile folosite de japonezi si vestici. Japonezi cheama prin a-si tine mana in sus, cu palma in spre inafara si pliaza in repetate randuri degetele. Unele Maneki

Neko sunt facute special pentru cei din Vest si au palma intoarsa spre spate.

  Statuia se gaseste fie cu laba stanga ridicata, fie cu cea dreapta. Semnificatia gestului tinde sa difere, in functie de timp si loc. Cei mai multi considera ca stanga cheama clienti pe cand dreapta cheama bani si noroc. Altii considera ca Maneki Neko cu stanga ridicata este mai buna pentru baruri (in Japonia cei care sunt rezistenti la bautura se numesc hidarikiki, lit "stangaci") iar dreapta pentru alte magazine.

  Maneki Neko se gaseste intr-o gama larga de culori. Desi la origini era alba iar culorile erau doar pentru decor, astazi fiecare culoare este atribuita unui domeniu in care pisicuta va aduce noroc:

  • Tricolora: fundalul este alb iar din loc in loc se gasesc pete negre si portocalii. Aceasta combinatie este considerata extrem de norocoasa si este cea mai des intalnita.  In Japonia aceasta asociatie de culori se mai numeste trei-blanuri (mike).

  • Alba: Pisicile albe indica puritatea si sunt pe locul doi in topul popularitatii.

  • Neagra: Maneki Neko negre aduc sanatate si alunga raul. Femeile prefera in general aceasta culoare deoarece tin la distanta violatorii.

  • Rosie: Rosu este o culoare protectoare care alunga raul si bolile

  • Aurie: Pisicuta care aduce bani si bogatie.

  • Roz: Desi nu este o culoare traditionala, Maneki Neko rox invita dragostea.

  • Verde: Ajuta la performante academice.

  Maneki Neko are de obicei ornamente in jurul gatului. Desi se gasesc statui care poarta fular sau esarfa cele mai multe pisicute poarta o zgarda cu clopotel si baveta. Aceste obiecte imita accesoriile pisicilor care apartineau de casele nobililor in perioada Edo.

  De multe ori, pisicutele maneki sunt reprezentate tinand un ban de aur, numit koban, care a fost folosit in Japonia in perioada 1603-1868. Din punct de vedere istoric, un koban valoreaza un ryou, o alta diviziune monetara japoneza, desi este indicat ca banul tinut in brate de Maneki Neko valoreaza zece milioana de ryou, aproximativ $10 000.

  Banul de aur arata rolul pisicii de a aduce bunastare si bogatie. Nu este surprinzator faptul ca multe pusculite iau forma de Maneki Neko, practica inceputa inainte de 1890. Uneori banuti sunt lasati langa figurine drept ofranda. Acest obicei se poate compara cu aruncatul monezilor in fantani.

  Materialul cel mai folosit pentru constructia statuilor este portelanul sau ceramica. Variantele mai ieftine pot fi facute din plastic, lemn sau lut pe cand cele mai scumpe pisicute sunt realizate din jad sau aur.

 

  Desi se crede ca Maneki Neko si-a facut aparitia la sfarsitul perioadei Edo (1603-1868) in Japonia cea mai timpurie atestare documentara este din Era Meiji. Un articol de ziar din 1876 spune ca Maneki Neko imbracate in kimono au fost distribuite la un templu din Osaka. Prezenta pisicilor inntr-o reclama din 1902 indica faptul ca ele erau deja bine cunoscute la inceput de secol. Mai mult de atat nu este cunoscut cu privire la originile

exacte ale acestor ornamente.

 

L e g e n d e

  Atributele sale deosebite se datoreaza unei legende. Se spune ca imparatul Oda Nabunaga se afla in calatorie cand i s-a parut ca vede o pisica chemandul. El si-a modificat traseul, urmand animalul, si a evitat astfel o capcana a dusmanului. De atunci japonezii considera pisicile ca fiind intelepte si aducatoare de noroc. Multe altare si case jaopneze au figurine reprezentand o pisica cu o laba ridicata - de aici si originea Maneki Neko, de multe ori numita Kami Neko, cu referire la spiritul (kami) pisicii.

  Multi au sesizat asemanarile dintre Maneki Neko si gestul pe care il face o pisica atunci cand isi spala fata. Credinta japoneza spune ca daca o pisica isi spala fata inseamna ca, in curand, vor veni oaspeti. Se face si legatura cu un proverb chinez care spune ca daca o pisica se spala pe fata va ploua.

  Alta legenda cu privire la originile statuilor se petrece langa templul Gotoku-ji, in vestul orasului Tokyo, pe timp de furtuna. Un lord feudal se adapostea de ploaie sub un copac cand a vazut pisica templulul facandu-i semn. Lordul a urmat-o iar la scurt timp un trasnet a lovit copacul sub care se adapostise. Omul bogat a devenit bun prieten cu preotul si asa templul a devenit prosper. Cand pisica a murit, prima Maneki Neko s-a facut in onoarea ei.

  Prostituata Usugumo, din Yoshiwara, Tokyo, avea o pisica preaiubita. Intr-o noapte pisica a incaput sa o traga de kimono si orice ar fi facut nu o putea alunga. Proprietarul bordelului a vazut ce se petrece si, crezand ca pisica este blestemata, i-a taiat capul. Capul pisicii a zburat pe tavan unde a omorat un sarpe veninos. Usugumo a fost devastata de moartea animalului ei de companie. Unul din clientii ei i-a facut o statuie din lemn care sa semene cu pisica ei si asa a inceput Maneki Neko sa fie cunoscuta.

  Povestea batranei Imado, Tokyo, spune si ea despre originile statuii. Femeia fiind foarte saraca, si-a vandut pisica. La putin timp, animalul i-a aparut in vis si i-a spus batranei sa ii faca o statuie din lut. Dupa ce a realizat statuia cineva s-a oferit sa o cumpere. Imado a facut mai multe pisici din lut care s-au vandut ca painea calda. De aici vine si  popularitatea pisicutelor si legatura lor cu bogatia.